3 CEREMONIES

Lilliputters, vrouwen met baardgroei en misgeboorten op sterk water waren van origine een vast onderdeel van de kermis. Zowel over het zien van de vrouw met de baard als over moderne kunst kun je zeggen dat het verrassend, verwarrend en fantasieprikkelend is, het vragen opwerpt en opwinding veroorzaakt. Ook een mengsel van gevoelens als weerzin en aantrekkingskracht voel je bij beiden: de vrouw met de baard in het park tegen komen is beangstigend, maar op de kermis koop je graag een kaartje voor haar.
Naast ons gastheerschap ontwikkelen we drie ceremonies die verontrusten en geruststellen. Enerzijds door hun verschijningsvorm van abstracte hogepriesters op hoverboards, anderzijds door gebruik te maken van herkenbare rituelen en handelingen. De drie ceremonies zijn abstracties van beroemde performances uit de 20e eeuw.

KWAT

KWAT is een choreografie voor 3 priesters gebaseerd op het toneelstuk "Quad II" (1980) van Samuel Beckett. Net als bij Beckett is KWAT een gemechaniseerde, rituele dans die systematisch onderzoekt welke regels er gelden over hoe je je behoort voort te bewegen in de openbare ruimte. Beckett liet zich destijds inspireren door een citaat uit Dante’s "Inferno" waarin gesuggereerd werd dat wandelaars die altijd links gaan in de hel terecht zouden komen. Met dit heidense ritueel in gedachten, liet Beckett in een ruimte vier performers, gekleed in primaire kleuren als spookachtige wandelaars vanuit verschillende hoeken opkomen en weer afgaan.
Bij KWAT maken de 3 abstract geklede priesters op hoverboards hun rondje om de kerk. Op vaste tijden voeren zij dit in zichzelf gekeerde, licht verstorende ritueel uit bij De Grom.

TOET

Vaak wordt een kermis feestelijk ingeluid met een optocht van de plaatselijke fanfare naar het kermisterrein. ABSTRACTIEPARK 7090 zal ook zijn eigen fanfare hebben die maar één gedroomd werk op hun repertoire hebben staan: “Vier Fanfares” (1995) van Dick Raaijmakers. Dit elektronisch muziekwerk voor tape is bijna onmogelijk om live uit te voeren, laat staan als lopende fanfare. Toch dromen wij ervan om de muzikale essentie van dit meesterlijke werk te abstraheren en het wél live uit te voeren en zo het feestelijke TOET op en buiten het terrein te laten paraderen.

SOP

Veel kermissen worden traditiegetrouw afgesloten met een vuurwerkshow. Het verjagen van boze geesten en gedachten is een mooi reinigingsritueel dat past bij de Lappendag (de laatste dag van de kermis). Met SOP hebben wij een eigen reinigingsritueel ter afsluiting van ABSTRACTIEPARK 7090. Geïnspireerd op de happening "Soap" van Allan Kaprow hebben we een lijst met regels en noties opgesteld die voorschrijven hoe je jezelf moet wassen en met welke middelen: van bellenblaas tot en met aardbeienjam. Als voorwassers geven wij het goede voorbeeld en willen we met SOP een collectief wastafereel creëeren voor de frisse moed.